Flet FBI, më në fund tregon identitetin e vërtetë të Titos |PAMJE

0

E gjithë kjo thuhet në shënimin e FBI-së që nga fillimi i majit 1955. Shënimet e fshehta të të pesëdhjetave të FBI-së janë të hapura për publikun, transmeton Gazeta Metro.

Më 20 prill 1955, Marian John Markul hyri në zyrën e FBI-së në Los Anxhelos dhe tregoi një histori tronditëse. Njeriu që në atë kohë përfaqësonte Marshallin Josip Broz Tito nuk është në të vërtetë një Tito, por një agjent rus që mori identitetin e Titos, pasi që Josip Broz u zhduk në Rusi më 1937.

Në raport thuhet se nuk është e sigurt se sa i saktë është informacioni i dhënë prej tij, por pretendimi i tij është se ai është “socialist dhe dëshiron të sigurojë informacione që mund të jenë të rëndësishme për sigurinë e Shteteve të Bashkuara”. Në një shënim nga një takim i agjentëve të FBI-së dhe Markulës, Markul tha se vizitoi Jugosllavinë në vitin 1953 dhe takoi Tito në dy raste.

Takimi i parë ka zgjatur rreth një ore, ndërsa ai në këtë rast ka hasur të Marshall Tito kishte nga pesë gishta në secilën dorë. Markul pretendon se Tito i vërtetë kishte humbur gishtin e mesëm dhe dreguesin të dorës së majt.

Ai shtoi se Tito me të cilin kishte folur në 1953 ishte i arsimuar dhe luante piano. Nga ana tjetër, Tito I vërtetë ishte e paarsimuar, dhe siç e dinte Markul, ai nuk dinte të luante piano.

Ndër të tjera, Markul pohoi se Josip Broz ishte rreth 180 centimetra i gjatë, ndërsa ky që kishte takuar ishte vetëm 160 cm i gjatë. Markuli gjithashtu tha se njeriu që iu shfaq atij si një “Tito” në të pesëdhjetat foli me një theks të butë rus dhe butësisht. Ndërsa Tito i vërtetë fliste në mënyrë të theksuar dhe me ashpërsi. Markul pohoi se Tito i vërtetë ishte mjaft i sëmurë dhe se kishte tuberkulozë dhe se ai u zhduk në Rusi më 1937.

Infermierja tha se si ajo dhe burri i saj jetojnë në besimin se Titoja në Uzice 15 ishte një mashtrim i zakonshëm. Burri i saj, Boris Goric, konfirmoi se nuk është i sigurt për identitetin e Titos dhe se kjo është një gjë që thuhet në të gjithë Jugosllavinë. Në raport thuhet se motra i tha atij se as burri as i saj nuk besonte se Josip Broz Tito ishte kreu i Jugosllavisë dhe se së pari filluan të dyshonin se në vitin 1937, kur dëgjuan zërin e tij në radio dhe vini re ndryshimin e theksit.

Markul ende pretendon se babai i tij, Ivan, e njihte Tito e vërtetë, pasi ata punonin në të njëjtin qytet dhe se gjithashtu ishte pajtuar se ishin dy persona të ndryshëm. Ivan Markul dhe Josip Broz punuan në të njëjtin qytet dhe Ivan ishte i bindur se marshalli në Beograd nuk ishte i njëjtë me Titon, sekretarin e partisë komuniste në Jugosllavi.

Markul kishte një takim tjetër me Titon në vitin 1953 në Zagreb. Këtë herë Marian dhe gruaja e tij Ingrid Marshal pothuajse injoruan plotësisht. Pas kësaj pritjeje me marshalin, Markul foli me Aleksandar Rankovic për orë të tëra, të cilën ai pretendonte të ishte njeriu më i fuqishëm në Jugosllavi. Rankovic dhe Markul thuhet se ishin së bashku në burg në fund të njëzetave të shekullit të kaluar për shkak të veprimeve të bashkimit dhe gjatë asaj kohe ata ishin të afert së bashku. Për këtë Markul Rankovic tha hapur se ai e di se Titos në dhomën fqinje është e rreme.

Për Rankovic, Markul pohon se ai ishte shefi kryesor i sigurisë në Jugosllavi dhe se ai bisedoi me të për dyshimet e tij, në të cilën Rankovic u përgjigj se ai nuk duhej të ishte i ngarkuar me gjëra të tilla dhe se ai duhet të gëzonte qëndrimin në Jugosllavi. Kjo për Markuli ka ndritur vetëm dyshime për Titon, shkruhet në dokumentin.

Markul u tha agjentëve të FBI-së se sipas tij, ushëheqësi jugosllav bashkëpunon fshehurazi me Bashkimin Sovjetik dhe se kjo do të bëhet e qartë për të gjithë në periudhën e ardhshme. Ai gjithashtu shprehu bindjen e tij se autoritetet sovjetike, nëse donin, mund të zgjidhnin me lehtësi Broz, duke shtuar se të gjitha deklaratat e tij mund të konfirmoheshin nga një Zivko Topalovic nga Franca.

“Markul pohon se autoritetet jugosllave pretendojnë të kenë mosmarrëveshje me BRSS në mënyrë që të marrin ndihmë nga Shtetet e Bashkuara dhe se në fakt nuk ka mosmarrëveshje të vërtetë midis Jugosllavisë dhe sovjetikëve”, thotë dokumenti./gazetametro.net