Mrekulli: Shkenctarët zbulojnë shkaktarin e leukemisë te fëmijët

0

1 në 20 fëmijë sëmurët nga leukemia. Shkenctarët tashmë kanë mbledhur dije që një mutacion i shkaktuar nga një koktej mikrobesh, e shkakton këtë sëmundje vdekjeprurëse. Edhe ilaçi është afër, trasnmeton Gazeta Metro.

Shkencëtari që po studion shkaqet e kancerit, Mel Greaves, shpjegon pse një koktej mikrobesh mund të krijojnë sistem imuntar ndaj sëmundjeve.

Mel Greaves ka vetme një synim në jetën e tij. Ai është duke tentuar të prodhojë një pije sikurse jogurti, që do të ndalonte zhvillimin e leukemisë tek fëmijët.

Idea mundë të tingëllojë edhe tejet ambicioze, Kancerët nuk kurohen aq lehtë. Megjithatë profesori Greaves është i bindur dhe bazuar në përvojat e tij, idetë e tij janë marrë shumë seriozisht në studimet e shumta rreth kancerit.

Bazuar në Institutin për Studime të Kancerit, në Londër, Greaves ka studiuar leukeminë tek fëmijët për 30 vjet. Këtë të premte është kumtuar se ai ka arritur të zgjidhet në top listën e studiuesve të kancerit.

“Për 30 vjet kam qenë i obsesionuar me arsyet pse fëmijët vuajnë nga leukemia”, ka thënë ai. “Tani për herë të parë e kam një përgjigje në këtë pyetje. Dhe kjo do të thotë se tani mund të fillojë të mendojë për mënyrën sit ë ndalojmë. Të realizojë idenë time për pijen”, ka thënë ai.

Në vitet e 1950-ta, një leukemi e ngjashme kishte atakuar 2 mijë fëmijë, ka qenë vdekjeprurëse. Sot 90% për qind të rasteve shërohen, megjithëse trajtimi është goxha toksik, dhe mund të shfaqen pasoja anësore afatgjate, Për pasojë, shkencëtarët kanë parë që në dekadat e fundit një numër i rasteve janë rritur aktualisht neë Britani dhe Evropë, dhe gati 1 për qind e fëmijëve në vit atakohen.

“Kjo është një tipar i shoqërive të zhvilluara, por jo të atyre në zhvillim”, shton Greaves. “Sëmundja shkon me bollëk.”

Leukemia akute limfatike shkaktohet nga disa zhvillime biologjike. Shkaku fillestar është një mutacion gjenetik që ndodh në rreth një në 20 fëmijë.